Regelboken byggs på nytt

Efter att nu ha inlett en ny version (0.4) i InDesign börjar ett digert arbete med att bygga upp boken på nytt. Denna gången kommer boken ha två spalter och de riktiga typsnitten. Bokens brödtext kommer nu skrivas i Crimson som är en uppdaterad version av Crimson Text som finns på Google Fonts. Rubrikerna kommer vara i typsnittet Eagle Lake precis som här på hemsidan.

En pdf av version 0.3 har skickats ut till flera speltestare som förutom att ge en uppfattning om läsbarheten och förståelsen i texten också kommer visa på hur resolveringssystemet fungerar i andra spelgrupper.

Parallellt med speltestandet arbetar jag kontinuerligt med att försöka ytterligare optimera och strömlinjeforma spelreglerna samt att tydliggöra dessa i största möjliga mån.

En ny idé jag nu testar är att låta spelet ha tre tidmässiga abstraktionsnivåer:

  • En övergripande säsongsnivå som kan ligga emellan två kapitel i berättelsen där tidskrävande och övergripande handlingar kan ta utrymme; så som hantverk, byggprojekt och gårdshållning som är relativt händelsefattiga delar som man snabbt vill spola förbi. Då kan flera månader i spelet passera under bara några minuter vid spelbordet.
  • Nästa nivå är realtidsnivån som är den som förekommer i spelmötenas scener. Där är motsvarar tiden vid spelbordet ungefär tiden som utspelar sig i berättelsen.
  • Den mest högupplösta nivån är stridsnivån som är den mest detaljerade nivån vi hanterar i Fornsaga. Här motsvarar tiden vid spelbordet en mycket liten tid i själva berättelsen. En strid som kanske tar ett par minuter i berättelsen kan ta någon timme att reda ut vid bordet.

Exakt hur de här reglerna ska utformas är inte klart än men det funkade helt enkelt ganska dåligt att involvera tidskrävande hantverk/projekt i berättelser som hela tiden utspelar sig i realtid och sällan har scener med mer än en halv dags mellanrum.

Så ser läget ut just nu. Om du vill betatesta Fornsaga i din spelgrupp – hör av dig på: peter@apmproduktioner.se.

Bild: Älgteckning av John Bauer

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *