Nutida vikingasagor

Det finns en hel del nutida författare som skrivit berättelser som utspelar sig på vikingatiden och järnåldern.  I denna kategorin kan jag rekommendera följande böcker som jag tycker har bidragit med mycket inspiration för min egen del.

Gerpla

av Halldór Kilian Laxness.

Thorgeir och Thormod, två antihjältar som hänsynslöst drar över Island och lever efter devisen att de kan göra vad de vill och allt är deras att ta för sig av fram tills dess att ödet bringar dem ett starkare motstånd som kan nedkämpa dem i strid.

Röde Orm

av Frans G. Bengtsson.

Första boken handlar om Orms oplanerade sjöfärd västerut och hur han genom att göra det bästa av alla situationer lyckas vända olyckan av att bli tillfångatagen och satt som träl att ro ett stort krigsfartyg till att återvända flera år senare med stora skatter,  otaliga berättelser och nya bekantskaper.

Frost

av Roy Jacobsen.

Gils (egentligen Torgils, men det kortades ned när han inte tycktes kunna leva upp till det namnet), en ung isländsk man, hämnas sin faders dråp och förklaras fredlös varpå han tar flykten till Norge.

Ofärd

av Dick Harrison.

Ulvbjörn, en ung man från Östra Götaland, far söderut på plundringståg. Vikingatåget går fruktansvärt fel och i Frankrike blir han tillfångatagen och såld som träl. Men det är långt ifrån slutet på hans äventyr.

Järtecken

av Vera Henriksen.

Sigrid, husfru till en oppositionsman mot norske kungen, drabbas av det politiska spelet då hennes man är den förste att falla när kungen bestämmer sig för att krossa oppositionen.

Bild: Guests from overseas av Nicholas Roerich.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *