Misslyckanden

Jag har lyssnat en del på olika rollspelspoddar under det senaste halvåret. Jag visste inte att det var en så stor rörelse som det faktiskt är. Jag tänkte att jag skulle tipsa om en av mina favoriter som jag hittade först alldeles nyligen. Det är en amerikansk podcast som heter Narrative Control med fokus på rollspel som berättelseskapande och samspelet vid spelbordet. De är inte inriktade på några särskilda rollspel utan pratar ganska generellt om olika regelsystem-överskridande ämnen.

Ett av deras mest, för mig upplysande avsnitt kallas Dare to be stupid. Det satte ord på många av de tankar jag själv haft kring mitt spelledande i förhållande till min spelgrupp. Det handlar om initiativtagande som spelare och hur man som spelledare kan hantera misslyckanden så att det lockar spelarna att vara mer dumdristiga i syfte att driva handlingen framåt istället för att spela restriktivt och defensivt. Det är lite samma idéer som florerar i Powered-by-the-Apocalypse-spelen och som jag fattade tycke för när jag först läste Dungeon World.

Istället för att ett misslyckat färdighetsslag innebär stillestånd kan det istället få innebära en komplikation. Ett exempel jag brukar använda är en rollperson som jagas och snabbt måste bestiga en bergvägg för att komma undan sina förföljare. När spelaren då misslyckas med färdighetsslaget för klättringen så kan man på traditionellt manér låta rollpersonen trilla tillbaka ner till marken och då vara tillbaka på ruta ett. Det här är absolut ett rimligt utfall av rollpersonens misslyckande men det finns många andra sätt att hantera samma misslyckande. Kanske inser rollpersonen halvvägs upp att dennes väska ligger kvar nere på marken? Kanske ger det ett läge för förföljarna att träffa henom med pilbåge? Eller så har förföljarna hittat en genväg och genskjuter henom uppe på berget? Det finns oändliga möjligheter! Gör inte misslyckanden tråkiga eller förutsägbara – låt ett misslyckande bli lika intressant som ett lyckat slag.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *