Eskapaderna på Sverkergården (Avbruten)

Hem Forum Spelkrönikor Eskapaderna på Sverkergården (Avbruten)

Detta ämne innehåller 4 svar, har 1 deltagare, och uppdaterades senast av  Peter Malmberg 2 år, 1 månad sedan.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #782

  Peter Malmberg
  Forumledare

  Kampanj
  Fr.o.m. 2016-09-14
  Spelmöten på ca. 1 h.

  Rollbesättning:
  Sverker. Den irriterande besserwissern till gårdsherre.
  Octavius. Makthungrig viking som vill tillbaka till sin forna glans.
  Bard. Den ofrivillige livvakten.
  Migges. Den snabbtänkte handelsmannen.

  #783

  Peter Malmberg
  Forumledare

  Kapitel 1. Prolog.
  F.d. gårdsherre Octavius gård har bränts ned och han är den enda överlevande. Hans fru omkom också i branden. Det ingen vet är att Herdis, en gammal spåkvinna på gården också lyckades undkomma branden. Hon var ute vid avträdet när elden tog vid. Octavius f.d. vän Migges är den som bränt ner gården tillsammans med Bard, dennes livvakt. Migges är handelsresande och äger endast en segelskuta som nu är fullastad med varor. Bard var inte medveten om uppdraget förrän de kommit fram och gjorde det då på rutin. Anledningen till detta var att Migges utpressats av en kvinna vid namn Hulda. Han är förälskad i henne men hon har hotat med att sprida falska rykten om honom ifall han inte bränner Octavius gård. Migges har kysst Hulda och hon riskerar att hitta på fler saker och berätta detta för sin man Erik. Erik är en storbonde som Migges handlar med. Hon har dock vuxit upp tillsammans med Octavius och trodde att de skulle gifta sig med varandra. Han gifte sig dock med en annan och hon har hatat honom för det sedan dess och ville förstöra hans liv.

  Vid tillfället för branden såg Sverker (Octavius kusin) hur de två brännvargarna Migges och Bard satte fyr på huset. Han försökte hindra dem men de flydde när han började slåss med dem.

  Sverkers fru Ida är inte nöjd med sin lott och vantrivs på Sverkergården.

  Kapitel 1. Dag 1.
  Några veckor senare är Octavius istället inflyttad på Sverkers gård men vill inte ta order från sin äldre kusin. Sverker låter honom hållas men inser att situationen är ohållbar. Octavius ämnar bege sig ut i härnad för att återvinna sin forna rikedom.

  Bard och Migges har inte pratat om branden sedan den ödesdigra natten och nu vill Bard ta reda på vad det egentligen handlade om. Migges erkänner att han blivit utpressad av en kvinna. Bard skrattar och förstår inte hur en kvinna kan ha makt över en man på det viset. Migges säger då att kvinnan är gift med en mäktig man vilket Bard tycker verkar som en mer rimlig anledning.

  #784

  Peter Malmberg
  Forumledare

  Kapitel 1. Dag 2.
  Under natten drömmer Octavius hemska drömmar om sin fru Arntrud som omkom i branden. Hon var enda barnet till en bondefamilj och tyvärr olyckligt kär i Octavius som egentligen aldrig älskade henne.

  Bard ger sig av tidigt på morgonen från Migges båt för att ta sig till Erikshem. Eftersom Erik är den man som utpressar Migges är han en starkare arbetsgivare (och dessutom mer pålitlig). Erikshem är en stor gård med ett högt långhus med två våningar samt två fähus. Bard träffar Erik på tunet och frågar ifall han kan ta värvning i Eriks hird. Erik pratar med Bard och frågar honom vem han är och vad han kan. Bard berättar om vad han är bra på och säger att han kommer från Björka och är son till Ulf. Erik förklarar att hans hirdmän får mat och husrum och ett silver om året. Detta går Bard med på och beger sig för att träffa hirdens ledare Mattis.

  Tidigare på morgonen vaknar Migges upp tillsammans med den tredje besättningsmannen Gunne som huvudsakligen sköter om seglet. Han är trevlig och mer pratsam är Bard. När de uppmärksammar att Bard inte är tillbaka trots att det börjar närma sig middagstid beger de sig ut för att leta i de trakterna där Bard brukar jaga. De försöker följa Bards spår men tappar snart spåret. När de kommer till en glänta med tät skog runtomkring sig hör de hur det knakar och brakar längre fram i skogen. Då tar de och återvänder till båten.

  Samma morgon gör Sverker ett nytt försök att få sin kusin att bidra till gårdsarbetet. Octavius inser att han mycket väl kan bli utslängd ifall han inte hjälper till och just nu finns det en mycket viktigare fight som han måste utkämpa; att hitta Migges och ställa honom till svars för vad han har gjort.
  Senare på kvällen har Sverker ställt till med stor fest på Sverkergården. Sverker, Ida och Manfred (Sverkers rådgivare) sitter vid ett upphöjt bord och får ta de bästa bitarna av maten. Därefter skickas den runt till de övriga på gården. Octavius sitter bland arbetarna och är inte road över detta.

  Sverker tar då till orda och håller ett tal till gårdsfolket. Det är ett bra tal egentligen men skramlet och larmet från de mumsande arbetarna gör att alla inte hör och han lyckas inte förmedla den positiva anda han hade i åtanke. Han sätter sig igen men bestämmer sig snart för att istället försöka motivera och inspirera folket till träget arbete genom en sång. Sverkers stämma som i vanliga fall har en tendens att ignoreras ljuder nu genom salen och alla tystnar för att lyssna till sången. Det är en vacker sång om hur gemenskap och flit är de bästa av dygder. Även Octavius uppmärksammar sin kusins framförande och kan erkänna att han är en helt okej sångare. Men vad spelar sångrösten för roll när man står öga mot öga med sin värsta fiende? Det finns andra kvalitéer som är viktigare menar Octavius.

  Sverker går senare fram till Octavius för att tacka för hans arbetsinsats under dagen. Octavius muttrar att han väl inte hade något val. Sverker påpekar dock att han visst hade kunnat gå sin egen väg eller vägrat. Octavius säger då att han ändå ska sticka imorgon och att det inte spelar någon roll.

  Sverker funderar på vad detta kan betyda. Han tänker att det måste vara så att Octavius inte trivs på gården och att han därför vill ge sig av. Han tänker att ifall Octavius kanske fick mer inflytande på gården eller ifall Sverker kunde hjälpa honom att bygga en ny gård så hade han kanske kunnat stanna. Sverker vill ändå att hans kusin stannar på gården. För det första är han en tillgång rent arbetsmässigt men det är också ett tecken på styrka att deras släkt kan hålla samman på det här viset.

  Sverker erbjuder sig att hjälpa Octavius att ställa Migges till svars för vad han gjort. Om de lyckas oskadliggöra honom kommer de sälja honom som träl för att finansiera byggandet av Octavius nya gård. De kommer att bygga denna nära Sverkergården och fortsättningsvis samarbeta för att vara starkare tillsammans.

  #795

  Peter Malmberg
  Forumledare

  Kapitel 1. Dag 2.
  När Bard letat upp Mattis och hirdmännen på Erikshem står de i en cirkel och berättar historier för varandra i storstugan. När Bard kommer fram emot dem tystnar de och tittar lite hånfullt på honom. Mattis ler och frågar vem han ska föreställa. Bard svarar att Erik sagt åt honom att leta upp dem och att han ska bli hirdman. De sneglar på varandra och Mattis säger att han i så fall måste klara ”provet”. Mattis frågar ifall Bard har egna vapen och han nickar instämmande. En stridsyxa och en rundsköld. De lånar honom en sliten rundsköld och sen går de ut på tunet. De ställer sig i en ring runt Bard och en annan hirdman vid namn Håvard. Han är beväpnad med en handyxa och en rundsköld. Sen förklarar Mattis att den som först har sönder den andres sköld vinner. Om Bard vinner över Håvard har han en plats i hirden.

  De båda står en stund och betraktar varandra men så gör Bard ett utfall och Håvard hinner precis få upp skölden och får avbryta sin egen attack. Det blir ett stort hack i skölden men den håller fortfarande ihop. Håvard biter ihop och sen gör Bard en fint och klyver skölden i två delar. Håvard får även denna gång avbryta sin attack för att skydda sin arm från att stryka med i hugget. Han slänger sen yxan i vrede på marken och håller sig om sin ömma armbåge. Mattis å andra sidan ser riktigt imponerad ut och går fram till Bard, räcker honom näven och hälsar honom välkommen till Erikshem. Därefter presenterar sig de för honom och äter kvällsmat tillsammans.

  Migges och Gunne har gett upp hoppet om att hitta Bard. De har istället brutit upp lägret och gjort båten redo att segla norrut, mot Erikshem där Migges ska konfrontera Hulda och säga att han uppfyllt sin del av uppgörelsen. Migges tror att det finns en logisk förklaring till att Bard är borta men är rädd att han gått bakom ryggen på honom, något han hade avskytt att bli utsatt för.

  När Sverker gått och lagt sig med Ida märker han att hon agerar kallt, som om ingen kärlek fanns kvar emellan dem. Sverker försöker lista ut vad det är men kan inte förstå vad det skulle vara. Så han frågar henne helt enkelt vad som är fel. Hon säger först inget, sen säger hon att hon vill ha barn. Hon tycker inte att det känns som att Sverker alls är intresserad av det. Han är så fokuserad på det praktiska gårdsarbetet att hon känner sig åsidosatt. Sverker säger då att det är klart att de ska ha barn och att han vill försöka. Ida blir glad. Hon vänder sig om och kramar honom. Sen sover de gott resten av natten.

  Kapitel 1. Dag 3.
  Migges anländer till Erikshem på eftermiddagen i det fina vårvädret efter att ha gått från förtöjningsplatsen där Gunne nu vaktar båten. Han närmar sig Erikshems tun och ser då på håll hur Erik kommer gåendes ut från storstugan med ett följe av 10 personer. En av dem har dock en mörkgrön mantel på sig som är suspekt lik den som han vet att Bard äger. Han förstår att Bard har gått bakom ryggen på honom och börjar koka inombords av ilska. Bard tittar upp och ser Migges på andra sidan tunet och när de får ögonkontakt springer han iväg till dasset för att gömma sig. Migges går sen med bestämda steg fram mot Erik.

  #800

  Peter Malmberg
  Forumledare

  Kapitel 1. Dag 3.
  Migges stiger fram till Erik och de hälsar på varandra. Erik undrar vad Migges gör där, han brukar inte komma vid den här tiden på året. Migges säger att han söker Hulda och Erik undrar då vad han vill henne. Migges säger att hon har bett honom komma med varor. Erik undrar om Migges inte har några varor till honom också, men sen ser han att Migges inte har med den vagn som han brukar komma med. Han frågar hur det kan komma sig och Migges säger då att det är för att Bard vanligtvis är med. ”Just det, du brukade ju ha någon med dig, men Bard…” Han tittar sig omkring och undrar om det inte är samme Bard som nu alldeles nyss ingått i hans här. ”Jaja, han dyker nog upp snart igen.” Migges säger inget om att han redan sett Bard utan beger sig in till Hulda. Hon står tillsammans med 2 kvinnor och en man inne vid eldstaden i storstugan. Migges frågar ifall Hulda är där, varvid hon träder fram. När Migges sen börjar förklara att han fullföljt sin del av avtalet avbryter hon honom och ber de övriga att lämna rummet. När de är ensamma fortsätter han och hon säger att hon redan hört ryktena om branden. ”Bra, då kommer du inte sprida några lögner om mig.” Det instämmer hon med och frågar sedan ifall han stötte på Erik utanför. Det gjorde han säger han. ”Vilka lögner har du då själv spridit påväg in hit? Vad sa du att du skulle komma till mig för?” Migges säger att han sa att han kom med varor till henne. Då säger hon att han väl också måste ge henne något för att lögnen ska vara trovärdig. Han har inget med sig och försöker övertala henne att nöja sig med att det han hade med sig inte var det hon sökte. Hon säger att hon kan gå med på det men att han då nästa gång han kommer ska han ha med sig något fint till henne. Migges nickar och går sen därifrån. Nu ska han leta rätt på Bard, var han nu än sitter och trycker.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)

Forumet ’Spelkrönikor’ är stängt för nya ämnen och svar.