Första rapporten från Teaterveckan

Idag har vi haft tredje dagen på Teaterveckan och igår höll jag första spelpasset. Upplägget för mina 3 spelpass under veckan är tänkt som följer.

 1. Tis 16 aug. Crash course. Prova-på för de med teaterbakgrund.
 2. Tors 18 aug. Workshop. Rollspelsteori, metadiskussion och praktisk tillämpning.
 3. Fre 19/ Sön 21 aug. ”Ett vanligt spelpass”. Nu gör vi det bästa med våra nya lärdomar.

En kul berättelsebyggande-övning

Jag tjuvstartade redan i måndags med att göra en berättelsebyggande-övning med några som hade lite tid över. Övningen bygger på Graham Walmsley’s experiment med att låta folk skriva 1 uppenbar, och 1 klyftig fortsättning på någon annans inledning. Tanken är att visa på att även de uppenbara och ”tråkiga” fortsättningarna är bra och att de många gånger är bättre än de klyftiga fortsättningarna som istället riskerar divergera för mycket från inledningen så att de tappar läsaren/åhöraren.

Övningen funkar såhär:

 1. Varje deltagare får varsitt papper och penna.
 2. Skriv en inledning till en scen på 2-3 meningar, där det uppenbart är på väg att hända något.
 3. När ni är färdiga, ta en whiteboardpenna och skriv ert namn följt av er inledning på tavlan.
 4. Ni ska nu skriva en uppenbar/förutsägbar fortsättning på den inledning som står skriven under er egen. Den som har skrivit längst ner tar den som är längst upp. Låt detta ta 3 minuter.
 5. Skriv nu på samma sätt en fortsättning på den inledning som står skriven över er egen. Men nu ska ni istället skriva den mest klyftiga, finurliga och bästa fortsättningen ni kan tänka er. Det viktiga är att det inte är den där tråkiga fortsättningen som alla förväntar sig. Låt detta ta 5 minuter.
 6. Författaren till översta inledningen; läs upp din inledning. Du som skrivit den uppenbara fortsättningen, läs din fortsättning direkt efter.
 7. Läs nu inledningen igen men du som skrivit den klyftiga fortsättningen, läs din fortsättning direkt efter istället.
 8. Upprepa steg 6-7 för de övriga inledningarna.
 9. Diskutera vad ni tycker om de två typerna av fortsättningar och reflektera över vad ni kan se för skillnader mellan dem.

Har man inte tillgång till whiteboard går det lika bra att skriva sin inledning på två separata papper och sen skicka dessa till de två som sitter bredvid en själv.

Hillfolk

Första spelpasset blev det Hillfolk och Dramasystem, eftersom vi bara hade 3 timmar på oss och jag snabbt ville komma till första scenen. Jag ville att de oerfarna skulle få en känsla för vad man gör rent praktiskt när man rollspelar.

Teaterveckan Hillfolk

Det blev en bra spelomgång. Rollpersonerna var genomtänkta och nätet av intriger gjorde att de snabbt kom igång med att försöka få sina viljor igenom gentemot varandra. Det var kul att se och spännande att prova ett annat system också!

Foto: Henrik Johansson

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *